Les coves de l'Aumidiella (Benifallet)



Pertanyent a la comarca del Baix Ebre, Benifallet posseïx una ermita romànica del segle XII, l'ermita de la Mare de Deu de Dalt o del Calvari, situada sobre una gran roca en la part més alta del poble, i una església parroquial neoclàssica dedicada a la advocación de l'Assumpció, situada en la Plaça Major que va ser edificada en el segle XVII. Però sens dubte, l'element característic per excel·lència són les coves de l'Aumidiella, a 3 km de la vila. Formen una xarxa espeleológica de sis coves: cova Meravelles (concrecions excèntriques, columnes, macarrones, banderes), avenc o cova del Sifó, cova E. Marigot, cova del Dos, cova de l'Aumidiella Gran i avenc o cova del Cataclisme.


Actualment només tenen accés 3 coves i només es permet la visita a 2 d'elles. Estan obertes al públic la cova del Dos, d'època neolítica, i la cova Meravelles, descoberta en la primavera de l'any 1968 quan el grup d'Espeleologia de Gracia (Barcelona), en una campanya que van fer en la Serra del Cardó, va trobar una sèrie de cavitats. Estudiant i investigant les coves, que ja des de temps antics es coneixien a Benifallet com Coves de l'Aumidiella, i de les quals ens consten troballes arqueològiques del Neolític, descobrixen la Cova de "Marigot", l'avenc del "Sifó" i la Cova "Meravelles", que s'afegiran a les ja existents, formant el que es coneix en l'actualitat com les Coves de Benifallet. Aquestes coves són importants per les formacions que contenen.


La cova Meravelles

La cova Meravelles és la més impressionant de totes elles. Té un recorregut total de 510 m. amb uns 9,82 m. de desnivell. Destaca per la seva quantitat i qualitat de concrecions, especialment les excèntriques. El lent degoteo de les aigües d'infiltració, carregades de carbonats en dissolució, va donant lloc a fascinants formacions, a voltes estrambóticas, on la imaginació del visitant descobreix éssers fantàstics i configuracions capritxoses. A més de les clàssiques estalactites i estalagmites, en la cavitat es troba un gran nombre d'altres formacions d'estructura variadísima com són les columnes, bugades, banderes, macarrones i sobretot les excèntriques, sorprendientes estructures que semblen desobeir la llei de la gravetat. La cova ha estat dividida per sales, així doncs tenim la sala del llapis, la sala de la música i la sala de l'amfiteatre.


La cova del Dos

Té un recorregut de 253 m. i un desnivell de 12 m. Aquesta cavitat té dues boques, d'aquí el seu nom. Als set metres de recorregut, i després de superar un petit relleu, desemboquen en una gran sala amb abundància de concrecions totalment inactives i en procés de descalcificación. Cal destacar unes columnes situades en l'esquerra de la sala i les "banderes". En la sala següent hi ha, com en la cova Meravelles, un nom considerable d'excèntriques. Per sort també van poder trobar-se en aquesta cova un got campaniforme, una àmfora i 3 soterraments del neolític superior.